שעון נוכחות ידני – החתמת שעון נוכחות ידני במחיר החל מ-495 ש"ח השעון הידני נחשב פתרון אידיאלי עבור בתי עסק קטנים ובינוניים.
בין היתר, הוא מציע שילוב נהדר בין מחיר משתלם, מפרט טכני אמין ונוחות גם עבור העובדים וגם בשביל המעסיק
מה חשוב לבדוק לפני רכישה של שעון נוכחות ידני?
- כל עסק בישראל מחויב לנהל רישום מסודר של שעות העבודה ואופן חישוב השכר. עם זאת, בחירה של מערכת הדיווח והשעון היא משימה שמחייבת היכרות עם הבדלים בין דגמים שונים. כך לדוגמא עוד לפני שקונים שעון נוכחות ידני צריך לבדוק את הדברים הבאים:
- כיצד מתבצעת ההתקנה שלו – חשוב לזכור שאופן התקנת השעון משפיע על האמינות שלו בטווח הקצר והארוך. עוד לפני שרוכשים את השעון, יש לברר מי בדיוק מבצע את ההתקנה ואיזה ניסיון יש לו. לאחר מכן, כדאי לשאול כמה זמן ההתקנה אמורה להימשך והאם זה משפיע על היכולת של העובדים לדווח שעות. אם לדוגמא ההתקנה היא ארוכה או שעוברים למשרד חדש, צריך להעמיד לרשות העובדים אלטרנטיבה כגון דיווח שעות ידני. בדיווח כזה על העובדים לחתום על המסמך בסיום כל יום עבודה כדי לאשר אותו.
- התאמת סוג השעון לעסק – מספר העובדים, אופי העבודה והתקציב משפיעים בצורה דרמטית על סוג השעון הכי מתאים עבור העסק. עסק קטן לדוגמא יכול ליהנות מהיתרונות של השעון הידני, אבל סביר להניח שהתקציב שלו מצומצם. בנוסף, יש בעלי עסקים שמעסיקים עובדים מרחוק או כאלה שיש להם אנשי מכירות בשטח והם לא יכולים לדווח פיזית. במקרים כאלה, צריך לברר אולי שעון שעובד באפליקציה או בדיווח באינטרנט יתאים יותר לעסק.
- שירות ותמיכה – לא בוחרים אף סוג של שעון ומערכת דיווחי שעות בלי לבדוק את מוקדי השירות והתמיכה. על בית העסק לזכור שהוא מחויב על פי החוק לנהל את דיווחי השעות ושהתקנות מטילות עליו את האחריות, לדוגמא אם לעובדים יש השגות לגבי האופן שבו חושב השכר שלהם. אז בין אם רוכשים שעון נוכחות טביעת אצבע עם מנגנון זיהוי ביומטרי ובין אם בוחרים בדגם עם כרטיס קרבה, השירות והתמיכה הם חלק בלתי נפרד ממערכת השיקולים.
- אופן העברת הנתונים מהשעון אל תוכנת הנוכחות – השעון צריך להתממשק עם התוכנה שבה העסק משתמש על מנת לנהל את שעות העבודה של העובדים. גם כאן אין הבדל בין שעון נוכחות עם כרטיס קרבה לבין זיהוי ביומטרי, כי הדגש הוא על האופן שבו הנתונים עוברים בין החומרה לתוכנה ולאחר מכן גם תהליך עיבוד והפקת דוחות. בנוסף, אפשר להשוות בין סוגים שונים של שעוני נוכחות על פי האמינות של התוכנה שהם עובדים איתה ולפי המוניטין והוותק של החברה שמפעילה אותה מרחוק.
קליטת עובד חדש בעבודה
ברוב המקרים, הפתרון הידני יהיה מומלץ בתור שעון נוכחות לעסק קטן כי קל להתרגל אליו ובגלל המחיר הנוח שלו. מנגד, יש לזכור שהבחירה הנכונה של השעון לא באה על חשבון האחריות של המעביד בתהליך הקליטה.
תהליך הקליטה של כל עובד מחייב את המעסיק לחשוף אותו בפני מערכת דיווח השעות. על המעסיק להסביר לעובד איך להשתמש במערכת, כיצד לדווח כניסה ויציאה, באיזה אופן להעביר דיווחים על ימי חופש או מחלה וכן הלאה.
דוח ריכוז שנתי הנתונים מתלושי שכר ועד כל התשלומים
שעון איכותי וטוב מאפשר לקבל את כל הנתונים הרלוונטיים עבור תלושי השכר החודשיים והשנתיים. בשעון כזה ניתן למצוא מספר רכיבי שכר קריטיים ובהם:
- דיווח על ימי היעדרות על ידי העובדים
- נתוני נוכחות ודוח נוכחות
- מקסימום שעות עבודה
- הפסקות בעבודה
- עבודת לילה ובשעות נוספות
- השלמת שעות
- חישוב שעות נוספות תקופתיות (כמו למשל על בסיס שבועי או חודשי)
- הוצאות נסיעה
- חישוב תשלום עבור חגים
מעסיק – כך תעבוד ע"פ החוק
על המעסיק לזכור שהחוק מחייב אותו לנהל את רישומי השכר בצורה מסודרת. מבחינת החוק אין הבדל בין שעון נוכחות בחינם לבין כזה שעלה אלפי שקלים, כי מה שחשוב הוא לוודא שהמעסיק מנהל רישום אחר השעות ומשלם לעובדים שלו את השכר שמגיע להם.
מחירון שעון נוכחות ידני
העלות הממוצעת של השעון הידני היא 300-800 ש"ח. לזה צריך להוסיף עוד כמה עשרות שקלים בחודש עבור התוכנה, שאוספת את הנתונים ומרכזת אותם.
מלבד המחיר, מאוד חשוב לבדוק את התכונות של השעון עוד לפני שקונים אותו ולא לשכוח להכשיר עובדים חדשים בתהליך הקליטה, לאחר מכן, ניתן לנצל את כל היתרונות לש השעון גם עבור הפקת דוח ריכוז שנתי וכמובן העסקה על פי החוק
יתרונות של שעון נוכחות ידני
שעון נוכחות ידני הוא הגרסה המסורתית של שעוני הנוכחות, שבהם העובד מכניס כרטיס למכונה שמכה או מסמנת את השעה הנוכחית. למרות שהטכנולוגיה התקדמה מאז,
ישנם יתרונות לשימוש בשעון נוכחות ידני:
- פשוט לתפעול: השעון הידני הוא אינטואיטיבי ופשוט לשימוש, ולא דורש הכשרה מיוחדת לעובדי החברה או לבעלי העסק.
- תחזוקה: שעוני הנוכחות הידניים הם בדרך כלל עמידים ואינם דורשים תחזוקה כבדה.
- אבטחת מידע: השעונים אינם תלויים במערכות מחשב או בחיבור לאינטרנט (ענן וכד), מה שהופך את המערכת למתאימה למקומות בהם גישה לטכנולוגיה היא בעייתית.
- חשמל: כאשר אין חשמל או בעיות ברשת, השעון הידני ימשיך לעבוד (במידה והוא אינו תלוי במקור חשמל כלשהו).
- קלות בהחלפה או התקנה: לא דרושה התקנה מורכבת או התערבות של מומחה מתקין שעוני נוכחות מקצועי.
- עלות: שעוני נוכחות ידניים הם בדרך כלל זולים יותר בהשוואה למערכות דיגיטליות מתקדמות.
- אמינות: בדרך כלל יש פחות בעיות טכניות או תקלות תוכנה בשעונים הידניים.
חשוב לציין כי למרות היתרונות הנ"ל, שעוני נוכחות ידניים גם כן כוללים חסרונות, כמו הזדמנויות מירמה של עובדים (כגון הכנסת כרטיס של עובד אחר) והחוסר באוטומטיזציה של רישום הנתונים.